Jak vyrobit krmítko pro ptáčky

,
Jak vyrobit krmítko pro ptáčky

Mnoho ptáků, kteří se u nás vyskytují, odlétá na podzim do teplých krajin, kde mají příznivější podnebí s dostatkem potravy. Ptáci, kteří u nás přes zimu zůstávají rádi přijmou, především za tuhých zim se silnými mrazy a vysokou sněhovou pokrývkou, pomoc ze strany člověka ve formě přikrmování. Přichystejte jim s dětmi krmítko a sledujte za okny krmící se sýkorky, dlasky, zvonky, červenky, stehlíky a další drobné ptáčky. Výroba ptačího krmítka není složitá, dá se vyrobit během několika desítek minut. A jste-li zručnější, můžete vyrobit i klasické dřevěné krmítko. Pojďte se podívat, jak na to.

Než se do výroby krmítka pustíte, zvažte, kam krmítko umístíte. Pokud nemáte zahradu, můžete krmítko zavěsit nebo postavit na balkon či okenní parapet. Vlastníkům zahrady se hodí závěsné krmítko na strom, ale pozor, aby se krmení ptáci nestali obětí kočky, které jsou pro ptáky velkou hrozbou. Ještě lepší je umístit krmítko na úzký, hladký vysoký kůl. Tady budou opeřenci úplně v bezpečí.

Jak vyrobit ptačí krmítko

Klasické dřevěné krmítko

Ideálním materiálem pro výrobu ptačího krmítka je dřevo.
Pracovní postup:
Na dno krmítka použijte prkno o síle alespoň 2 centimetry, které vyřízněte do požadované velikosti.
K bokům přibijte stěny. Stačí jen nízké destičky 2-4 centimetry, aby vítr neodvál semínka na zem.
Na dno stříšky přitlučte podpěry – špalíky, nebo prkénka na kterých bude stříška sedět. Můžete použít i nařezané silnější větve.
Na střechu postačí rovná deska, kterou přibijete k podpěrám. Ta je důležitá, aby do krmení nesněžilo nebo pršelo. Doprostřed stříšky přivrtejte očko na zavěšení.
Zkuste vyrobit krmítko se šikmější stříškou. Její výhoda je v tom, když bude hodně sněžit vrstva sněhu spadne na zem. Použijte hranol dřeva ve tvaru trojúhelníku. K němu přitlučte dvě prkna jako stříšku. Doprostřed navrtejte očko na zavěšení a stříšku přibijte k podpěrám. Potrava musí být vždy chráněna před sněhem a deštěm. Krmení pravidelně doplňujte a krmítko čistěte od trusu a slupek.

Krmítko z květináče

Použijte staré keramické květináče. Dírkou v květináči protáhněte provázek. Za horní konec provázku později krmítko uvážete, za spodní stranu se mohou ptáčci při krmení zachytit. Vezměte směs zrníček, smíchejte ji s rozpuštěným lojem a nalijte do květináče. Nechte zatuhnout a pověste na strom. Využít můžete i lojové koule a jiné dobroty, které nakoupíte v různých tvarech v obchodech pro chovatele.

Krmítko z kokosového ořechu a šišky

Půlkou kokosového ořechu provrtejte a protáhněte jím provázek, za který ho pověsíte na strom. Na spodní straně krmítka ponechejte delší konec, aby se ptáčkové měli za co zachytit. V hrnci rozpusťte lůj a promíchejte ho se semínky. Směs nalijte do kokosu, nechte zatuhnout a pověste na strom.
Šišku připevněte na provázek, namočte ji do rozpuštěné směsi semínek a loje. Nechte zatuhnout.
Tyto pochoutky ocení především sýkorky a mlynaříci.

Krmítko z roličky od toaletního papíru

Roličku od toaletního papíru potřete medem nebo arašídovým máslem. Na talíř nasypte semínka a roličku v nich vyválejte, aby se pořádně obalila. Nechte zaschnout a středem provlečte provázek. Nyní je ptačí krmítko hotové a stačí ho jen zavěsit na strom na zahradě, nejlépe pod stříšku, aby jí nerozmáčel déšť.

Krmítko z PET lahve

Za hrdlo uvažte provázek. Přibližně 5 centimetrů ode dna vyřízněte otvor asi 8 centimetrů vysoký a 6 centimetrů široký. Okraje otvoru přelepte lepicí páskou nebo opalte nad svíčkou, aby nebyly hrany ostré. Pod otvorem udělejte z boku dvě dírky naproti sobě. Prostrčte větvičku, nebo vařečku na kterou si ptáček sedne. Naplňte zrníčky.

Krmítka umísťujte alespoň 1,5 m nad zemí, ideálně na závětrné a nerušené místo.

HOTOVÉ BUDKY A KRMÍTKA

Jak správně krmit

Nejběžnějšími strávníky v našich krmítkách jsou sýkorky, zvonek zelený, vrabec polní i domácí, brhlík lesní, červenka obecná, čížek lesní, stehlíci, pěnkava, hýl obecný, dlask kos černý a strakapoud.
Každý z těchto návštěvníků má také svou oblíbenou potravu. Například kosi a drozdi si nejvíce pochutnají na bobulích ptačího zobu, jeřabin, potěší je i jablko, sýkorky zase preferují lůj a olejnatá semena slunečnic, podobně jako mák nebo oříšky, sýkoru modřinku a strakapoudy potěšíte hovězím lojem. Vrabcům nasypte pšenici nebo oves.
Čím pestřejší nabídnete v krmítku potravu, tím budete mít bohatší spektrum opeřených návštěvníků. Nezapomínejme na pítko. I v zimě ptáci potřebují vodu.
Množství potravy přizpůsobujte aktuálnímu počasí. Více krmiva podávejte za mrazů a vysoké sněhové pokrývky.

Do krmítka patří: slunečnice, oves, proso, pšenice ovesné vločky a další obiloviny či luštěniny. Jablka, jeřabiny, strouhaná mrkev, lůj, kousky masa, drcené vlašské nebo lískové oříšky.
Co do krmítka nepatří: Nikdy nedávejte do krmítka kořeněné, solené, uzené či přepálené kuchyňské zbytky, plesnivé či jinak zkažené krmivo. Kynuté pečivo, cukroví.
Pokud se v okolí vaší zahrady pohybují veverky připravte krmítko i pro ně. Veverky milují burské oříšky. Ale zatímco ptáčkům je potřeba ořechy vyloupat a podrtit, veverkám je nechte i se skořápkou.

Hodnocení Jak vyrobit krmítko pro ptáčky

Ohodnoťe náš článek Jak vyrobit krmítko pro ptáčky. Pomohl vám se v tematu zorientovat? Nabídl vám vhodné produkty ke koupi?

5 hvězdiček = nejlepší

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (6 hlasování, průměr: 4,67 z 5)
Loading...

Podobné články k Jak vyrobit krmítko pro ptáčky

Další články s tématikou nákupního rádce:

86 %

návodů dohledáme v českém jazyce.
V ostatních případech vracíme peníze.


123 minut

je průměrná doba dohledání u varianty EXPRESS