Prodáváte přes bazary? Pozor na falešné nakupující

Prodáváte přes bazary? Pozor na falešné nakupující

Na inzertních portálech Bazoš, Sbazar nebo Facebook Market se to hemží podvodníky. Dříve se objevovali hlavně mezi prodejci, poslední dobou na ně narazíte i mezi kupujícími.

Falešní kupující

Falešní kupující se příliš nezabírají stavem a kvalitou zboží, vidět jej prý nemusí, stačí jim foto z inzerátu. Mají většinou zájem o drahé zboží a velmi spěchají na platbu.
Podvodníci kontaktují obvykle prodejce přes Messenger, nebo WhatsApp, že mají zájem o jejich inzerované zboží. Po pár zprávách prodávajícímu sdělí, že peníze uloží u kurýrní služby, která zboží vyzvedne. Zároveň uvede, že peníze poslal přes platební kartu a pošle vám odkaz. Prodávající pak musí, aby údajné peníze přijal rozkliknout odkaz a vyplnit údaje platební karty, na kterou chce peníze odeslat. Prodejce s vidinou prodeje si ani neuvědomí, že odeslal veškeré informace ze své platební karty podvodníkovi. Podvodník pak provede platbu ve svůj prospěch.

Prodávající neodradí ani fakt, že internetové platby je potřeba většinou potvrdit přes bankovní aplikaci nebo SMS kódem. Podvodníci prodávajícímu tvrdí, když dostane prodávající upozornění na to, že z jejich karty jsou připraveny peníze k odeslání, že se jedná o notifikaci pro přijetí platby za prodej zboží. V notifikaci je však uvedeno, že se jedná o platbu z účtu klienta. Někteří prodávající si notifikaci pořádně nepřečtou, podvodníkovi uvěří a potvrdí platbu.

Stává se, že podvodníci posílají i odkaz, kde od prodávajícího vylákají veškeré údaje do internetového bankovnictví.
Podvodníci zkoušejí vše možné, aby z lidí vylákali peníze. Na phishingové podvody varovali kromě bank a inzertních portálů i někteří dopravci, například Zásilkovna. Podvodníci ve zprávě uvádějí, že si Zásilkovna vyzvedne zboží a posílají přes ní peníze. Pro přijetí musíte samozřejmě vyplnit údaje ke své platební kartě.
Podobné případy se objevily i u služeb České pošty. Podvodní nabízí k doručení zásilky službu České pošty a prostřednictvím jejího webu bezpečnou platbu. Opět chce kupující údaje k platební kartě, ze které peníze ukradne. Nebo nabízí prodejci, doručení Českou poštou na vlastní náklady. Údajně pošle kurýra, v čase, kdy se to kupujícímu bude hodit. Za zboží a doručení, prodávající musí jen potvrdit odkaz pro potvrzení objednávky, poté by měl prodávající obdržet platbu, ale nic nedostane.

Podvodníci zkouší různými způsoby z lidí vylákat peníze, nebo údaje k internetovému bankovnictví. Většinou se jedná o inzerát na prodej zboží, nebo naopak podvodníci kontaktují prodávajícího, že mají zájem o jejich zboží. Po krátké komunikaci pak zasílají odkaz, přes který má být platba realizována. Často se jedná o podvodnou techniku k získávání citlivých údajů, organizovanou většinou ze zahraničí.
Policie ČR za loňský rok registrovala 9518 skutků spadajících do kategorie kybernetické kriminality.
Podle policejní mluvčí šanci na návrat peněz komplikuje fakt, že jde o organizovanou činnost ze zahraničí. Peníze podvodníci ihned přeposílají do zahraničních peněžních institucí, nebo je převádí na kryptoměny.

Jak se podvodům bránit?

Na internetu, pokud je to možné si prověřte recenze kupujícího nebo prodávajícího. Hodnocení e-shopů lze ověřit na webu Heureka, u prodávajících kteří nepodnikají například na Aukro.cz.
Pokud prodáváte zboží, preferujte raději osobní předání, nebo dobírku, případně platbu bankovním převodem.
Nikomu neposílejte informace o své platební kartě. Pokud si někdo chce zboží koupit stačí, aby znal číslo vašeho účtu.
Pro internetové platby neznámým prodejcům je ideální použít kartu, na které nemáte velký obnos. Například jednorázovou virtuální kartu, jejíž čísla lze využít jen pro jednu platbu, pro další platbu se vygenerují čísla jiná.
Pokud vám kupující pošle odkaz k platbě a žádá po vás vyplnění citlivých údajů buďte na pozoru. Může se jednat o falešné stránky, které se tváří jako oficiální. Falešné stránky může odhalit špatná čeština, nelogičnost a odlišná internetová doména – adresa. Podvodníci si často vymýšlejí i fiktivní služby, jako například Sbazar kurýr nebo Sbazar Pay. Vždy si raději ověřte, jakou oficiální doménu daná společnost používá a jaké služby nabízí.

Pokud jste formulář zaslaný podvodníkem již vyplnili, neprodleně kontaktujte banku a nechte si platební kartu zablokovat. I když jste údaje o kartě zadali před nějakou dobou a peníze z účtu ještě nezmizely. Citlivé údaje může podvodník využít kdykoliv.
O podvodu informujte policii. Vyšetřování ne vždy odhalí pachatele, ale může zabránit dalším podvodům.

Hodnocení Prodáváte přes bazary? Pozor na falešné nakupující

Ohodnoťe náš článek Prodáváte přes bazary? Pozor na falešné nakupující. Pomohl vám se v tematu zorientovat? Nabídl vám vhodné produkty ke koupi?

5 hvězdiček = nejlepší

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (4 hlasování, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Podobné články k Prodáváte přes bazary? Pozor na falešné nakupující

Další články s tématikou nákupního rádce:

86 %

návodů dohledáme v českém jazyce.
V ostatních případech vracíme peníze.


123 minut

je průměrná doba dohledání u varianty EXPRESS