Vyplatí se pořízení Thermomixu?

,
Vyplatí se pořízení Thermomixu?

Thermomix je multifunkční kuchyňský přístroj, který si oblíbilo mnoho lidí po celém světě. Přestože toto zařízení pro jeho schopnosti chválí, najdou se i kritici, kteří jej považují za drahou a zbytečnou vychytávku. Jak je na tom Thermomix doopravdy? Vyplatí se Thermomix? Jak Thermomix funguje? V článku se pokusíme na tyto otázky odpovědět a představíme nejdůležitější fakta a mýty související s tímto zařízením.

Co je Thermomix?

Thermomix je všestranný kuchyňský spotřebič, který vám umožní připravit různé pokrmy bez velké námahy, i když si myslíte, že neumíte vařit. Umí sekat, mísit, mixovat, míchat, hnětat a šlehat. K tomu zvládá vaření, ohřívání, vaření v páře, emulgování, a navíc obsahuje i integrovanou váhu. Hlavní součástí je základna a nerezová nádoba s víkem, která má v sobě umístěné mixovací nože. K tomu má další příslušenství v podobě šlehací metličky a další díly pro tzv. varoma funkci. Thermomix vypadá na první pohled jako mixér, který je však usazen v základně, na jehož čele je umístěna obrazovka ve formě malého tabletu. Termomix patří do skupiny společností VORWERK a má kořeny v Německu.

Thermomix je opravdová kombinace. Co dělá, jaké jsou jeho schopnosti?

Thermomix umožňuje mimo jiné vaření, šlehání, míchání, vaření v páře a hnětení. Jinými slovy, snadno nahradí mnoho dalších zařízení a nádobí. Thermomix je tak chytrý, vše, co musíte udělat, je vložit požadované ingredience do daného receptu a zvolit vhodný program – zbytek se udělá za vás! Díky Thermomixu můžete vařit jak jednoduchá jídla, tak velmi složitá jídla. Příprava těsta na knedlíky, vlastní chléb nebo omáčky nikdy nebylo tak snadné! Zařízení má vyhrazenou platformu Cookidoo, kde jsou k dispozici tisíce receptů na různá jídla. Po dobu šesti měsíců od zakoupení jí můžete používat zdarma.

Thermomix – technická specifikace

Nejnovější verze zařízení TM6 měla premiéru v roce 2019. Starší verze nejsou k oficiálnímu prodeji dostupné, lze je ale sehnat „z druhé ruky“ na různých aukčních portálech. TM6 má 20 různých režimů, včetně vaření v páře, sous-vide, vaření rýže, šlehání. Vestavěná váha umožňuje přesné vážení ingrediencí od 5 g do 3 kg. Samotný Thermomix váží asi 7 kg. Jeho rozměry jsou: 33,5 cm (výška) x 33 cm (šířka) x 32 cm (hloubka). Zařízení má také barevný dotykový displej, na kterém se objevují pokyny k jednotlivým receptům. Rozsah otáček Thermomixu je 100-10700 otáček za minutu, což vám umožní rychle připravit hladké polévky a smoothie. Nože Tehermomixu jsou poměrně dost velké a otáčí se vysokou rychlostí. Mixovací nádoba je  umístěna v základně, přičemž přístroj si při jakékoli činnosti stabilitu pojistí tím, že ji v horní části aretuje pomocí aretačních pák, které se automatiky zavřou, jakmile se uživatel pustí do jakékoli činnosti s robotem. Nože v mixovací nádobě jsou ostré pouze z jedné strany, z druhé strany jsou čepele tupé. Díky tomu, že robot zvládá i opačný chod nožů, může noži střídavě otáčet sem a tam, vyrobí hladké těsto v průběhu pár sekund. Hnětení je tak také zajištěno, protože tupost jedné ze stran čepele nožů a zpětný chod nožů se automaticky postará i o jakékoli mísení a míchání, aniž by suroviny rozmixoval.

Integrovaná váha

Integrovaná váha váží i tekutiny v gramech tak, aby byl poměr naprosto vyvážený a uživatel nemusel nestále přepínat mezi jednotkami. Gramy tekutin jsou uváděny i v receptech. U integrované váhy je důležité pamatovat na to, že s přístrojem se nesmí šoupat po pracovní desce sem a tam, mohlo by dojít k její poškození. Na to upozorňují i obchodní zástupci, jelikož se na to neuznává záruka. Thermomix musí mít své stabilní místo, nebo ho lze přenášet pomocí rukojeti.

Varoma funkce

Varoma funkce umožňuje vaření v páře. V mixovací nádobě můžete připravovat například polévku či omáčku a díky nástavcům lze zároveň vařit jídlo v páře.

Sous-vide

Díky přesně regulované teplotě umí robot emulgovat, můžete vyzkoušet velmi pomalé vaření potravin ve vzduchotěsném umělohmotném obalu ve vodní lázni.

Fermentace

Co takhle domácí probiotický jogurt? Fermentační režim Thermomixu TM6 to umožňuje.

Thermomix se umí dokonce sám umýt.

Stačí do mixovací nádoby nalít litr vody, kapku saponátu nebo trochu octa a spustit program předmytí. Zbytky jídla, těsta a připálenin se uvolní do vody, kterou pak stačí jenom vylít a mixovací nádobu vytřít suchým hadříkem nebo nechat přirozeně vyschnout. Pokud by nádoba byla hodně zanesená,  lze jí rozebrat, a to včetně nožů, a všechno umístit do myčky na nádobí.

Základní set Thermomixu TM6 obsahuje:

Thermomix® TM6
kompletní mixovací nádoba pro TM6
varoma mísa s varoma táckem a víkem
varoma košík s víkem
stěrka
ochranný kryt víka mixovací nádoby
šlehací metlička
návod k použití
kuchařka “Inspirace pro vás”

Thermomix – cena

Zařízení bohužel není nejlevnější, stojí totiž 35 995 Kč. Naštěstí to můžete zaplatit na splátky. Čas od času probíhají akce na 0% splátky nebo slevy na další příslušenství. Pokud rádi a často vaříte a pečete, pořízení Thermomixu se vyplatí. Pokud ho budete používat pouze jako mixer nebo šlehač, stane se z něj jen předražený kus kuchyňského vybavení.

Thermomix recenze

Mnoho uživatelů zastává názor, že jakmile začnete připravovat pokrmy v Thermomixu, nebudete se ho moci vzdát. Díky němu je vaření jednoduché a jídla bez ohledu na jejich pokročilost téměř vždy vyjdou perfektní s minimální námahou.

Kde koupit Thermomix?

Zařízení nekoupíte v žádném stacionárním ani internetovém obchodě. V České republice je jediným legálním zdrojem distribuce Thermomixu jeho nákup od zástupce VORWERK. Takový zástupce nejprve připraví tzv “párty”, tedy prezentace u Vás doma, při které pro Vás a Vaše blízké uvařím několik různých jídel. Thermomix na první pohled vypadá jako mixér, jeho všechny funkce si zákazník na první pohled neuvědomí. Jsou totiž skryty v tom, jak přístroj funguje. A společnost Vorwerk dobře ví, že aby zákazník získal k Thermomixu důvěru, musí ho vidět v akci a to se bez přímého prodeje a ukázek se neobejde.

Je vaření v Thermomixu snadné?

Ano, vaření v Thermomixu je snadné. Postupuje se podle pokynů na obrazovce. Obrazovka je zároveň dotykovým tabletem, má v sobě i recepty. Recepty má uživatel k dispozici i pomocí aplikace i v telefonu. Tyto recepty jsou přizpůsobeny výhradně Thermomixu a navádějí při vaření krok za krokem. Termomix podle zvoleného receptu uživatele provádí tím, jaké suroviny má přidávat a jak konkrétně přístroj při vaření používat.V praxi se to omezuje na nasypání ingrediencí do misky a výběr příslušného počtu pomocí knoflíku. Dále si zařízení poradí samo bez naší pomoci.Thermomix můžete připojit na Wi-Fi síť, recepty se tak pravidelně budou aktualizovat a lze je propojit s aplikací pro mobilní telefon, aby si uživatel mohl recepty na svém mobilu či tabletu vybrat předem a na Thermomixu se pak díky propojení rovnou pustil do vaření. Vaření v Thermomixu není tak náročné jako příprava jídel bez něj, zvláště pokud je jídlo velmi složité. Příprava většiny jídel na vaší straně se omezí na sekání požadovaných surovin. Postup přípravy pokrmu je však velmi jednoduchý a nevyžaduje například hnětení těsta, díky čemuž si bez námahy připravíte vlastní chléb nebo těsto na knedlíky.

Mixovací nádoba v sobě skrývá na první pohled další neviditelnou součástku.

Na spodku mixovací nádoby jsou kovové háčky, které při nasazení zapadnou do základny a hned máte z mixovací nádoby i vařič. Ohřev je díky softwaru přesně regulován. Můžete si nastavit, jakou teplotu chcete, aby přístroj vyvinul, a tu také konstantně držel. V Thermomixu lze dosáhnout teploty maximálně 120 stupňů, důvodem může být bezpečnost zařízení.  Pokud potřebujete připravit těsto na chleba, bagety nebo rohlíky, můžete si vyrobit kvásek v Thermomixu, přidáte potřebný poměr surovin podle návodu a těsto si zahřejete. Pečení musíte provádět v klasické troubě.

Ušetří vám Thermomix čas?

Thermomix vám ušetří čas, protože všechny recepty jsou na jednom místě a navíc si můžete hned při výběru jídel připravit nákupní seznam. Nejvíce času však lze ušetřit mytím a úklidem po vaření. Jídlo se většinou připravuje v jedné hlavní nádobě, takže není tolik dalších věcí k mytí. Díky automatickému režimu mytí je také snadné hrnec vyčistit.

Bude Thermomix vyhovovat každému?

Ano i ne. Thermomix bude fungovat zvláště dobře pro lidi, kteří chtějí nebo musí připravovat jídlo sami, ale myslí si, že neumí vařit nebo že jim pokrmy přijdou dost nevýrazné. Pokud jste někdo, kdo má problém dochucovat nebo pochopit složitý recept, Thermomix to udělá za vás a zvládne to perfektně. Ocení jej také všichni ti, kteří neradi používají mnoho různých zařízení a s jedním zařízením toho mohou dělat co nejvíce. Je však třeba mít na paměti, že Thermomix je poměrně velký, takže je potřeba mít na paměti, že na kuchyňské lince zabere velký prostor.

Opravdu vám Thermomix šetří peníze?

Jedním z argumentů obchodních zástupců vybízejících ke koupi přístroje je, že Thermomix ušetří za jídlo, protože si doma vše připravíte mnohem levněji. Navíc nebudete potřebovat žádné další příslušenství a zařízení, jako jsou hrnce, mixér a šlehač, protože Thermomix je soběstačný.
Při pohledu na pokrmy samotné budou samozřejmě náklady na domácí housku mnohem nižší než z obchodu, ale pamatujte, že něco stojí i suroviny (zejména ty kvalitní) a samotná elektřina. Větší úspory spojené s přípravou pokrmů v Thermomixu jistě zaznamenají velké rodiny, lidé, kteří nemají moc kuchyňských spotřebičů a ti, kteří doma jedí hodně jídla.

Vyplatí se kupovat Thermomix při hubnutí?

Když zařízení vlastníte poprvé, je těžké odolat zkoušení nových receptů, takže je snadné sníst mnohem více než před zakoupením Thermomixu. Postupem času, až si na přístroj zvyknete a stane se o něco běžnějším, pro vás však bude pohodlnější plánovat si s ním jídelníček. Pokud se chystáte shodit pár kilo, Cookidoo vám pomůže naplánovat dietní a chutný jídelníček, ve kterém se budete cítit dobře. Sám o sobě vám ale zhubnout nepomůže, Cookidoo totiž nabízí jak recepty na dietní pokrmy, tak skutečné kalorické bomby.

Thermomix – náhražky

Thermomix je tak kultovní zařízení, že se jím řada firem řídí a snaží se nabízet vlastní velmi podobné kuchyňské spotřebiče. Snad nejznámější náhražkou je Monsieur Cuisine Smart. Další zajímavou alternativou je Tefal Cook4me, který má sice 12 režimů (místo 20, jako TM6), ale je určitě jednodušší na nákup – na to se nemusíme domlouvat s obchodním zástupcem.

Vyplatí se kupovat Thermomix?

Thermomix má jistě své výhody i nevýhody, které je třeba zvážit při rozhodování o jeho koupi. Pokud přemýšlíte, zda se vyplatí koupit, zvažte následující: jak často jej budete skutečně využívat a zda si to můžete finančně dovolit. Jeho nákupu nebudete litovat, ale něco chutného uvaříte i bez něj.

Hodnocení Vyplatí se pořízení Thermomixu?

Ohodnoťe náš článek Vyplatí se pořízení Thermomixu?. Pomohl vám se v tematu zorientovat? Nabídl vám vhodné produkty ke koupi?

5 hvězdiček = nejlepší

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (7 hlasování, průměr: 4,57 z 5)
Loading...

Podobné články k Vyplatí se pořízení Thermomixu?

Další články s tématikou nákupního rádce:

86 %

návodů dohledáme v českém jazyce.
V ostatních případech vracíme peníze.


123 minut

je průměrná doba dohledání u varianty EXPRESS