Pozor na předvánoční podvody

Pozor na předvánoční podvody

Počítačoví podvodníci se každý rok snaží zneužít předvánočního chaosu, lákají lidi na exkluzivní nabídky za výhodné ceny. Místo ušetřených peněz, ale lidé často spláčou nad výdělkem. Různé nabídky na slevové akce šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Ta se kromě e-mailových schránek stále častěji objevuje také v prostředí sociálních sítí a chatovacích aplikací. Jak jim nenaletět?

Podvodníci využívají stres

Mnoho uživatelů je v předvánočním shonu v časovém stresu, toho tvůrci podvodných stránek využívají. Snaží se lidi oklamat pomocí podvodných e-mailů a zpráv na sociálních sítích. Spoléhají, že uživatel provede kvůli nervozitě akce, které by si jinak rozmyslel.

Nejčastější vánoční podvody na internetu

Různé podvodné soutěže

Stalo se, že se počítačoví piráti vydávali za zaměstnance společnosti Adidas, slibovali trička a boty zadarmo. Do soutěže se mohl přihlásit každý, kdo zodpověděl několik otázek a soutěžní výzvu odeslal dalším 20 známým prostřednictvím WhatsAppu. Podle odhadů se do soutěže zapojilo tisíce lidí. Uživatelé, kteří se soutěže zúčastnili a vyplnili své osobní údaje mohli přijít o osobní data, v případě vyplnění údajů o platební kartě i o peníze. Vždy si v hlavičce prohlížeče pro jistotu zkontrolujte, zda se skutečně nacházíte na dané webové stránce, a ne na podvodné, která jen vypadá stejně.

Slevové kupony

Tyto rádoby kupóny slouží podvodníkům k získání osobních údajů. Na podvodných stránkách podvodníci slibují získání bezplatného kuponu po registraci. Místo slevy tak lidé riskují zneužití osobních údajů.
Podvody na stejném principu se objevují pravidelně. V minulosti podvodníci rozdávali falešné slevové kupóny do Tesca, Albertu a do Penny Marketu, telefony iPhone nebo varovali před neexistující virovou nákazou přístroje.
Podvodné nabídky na slevové kupony od různých obchodníků se šíří i prostřednictvím populárního chatovacího programu WhatsApp. Jelikož tyto odkazy sdílejí i skuteční přátelé, mohou se napálit i opravdu opatrní jedinci. Jde o to, abyste získali tyto kupony, jste vybídnuti ke kliknutí na odkaz a nainstalování aplikace. Pokud to však uděláte, dáte tak podvodníkům přístup k celému zařízení a datům v něm uloženým.

Podvodníci rozesílají vánoční blahopřání

Elektronická blahopřání představují značné riziko. Odkaz často vedle na podvodný server, který se návštěvníkovi pokusí nainstalovat trojského koně. Běžně se také rozesílají přání s připojeným souborem, který po spuštění do počítače nainstaluje malware.

V době Vánoc mnoho lidí cestuje

Podvodníci rozesílají zprávy, které se tváří jako zpráva z hotelu, například problémy s rezervací nebo platební transakcí. Žádají tak o vyplnění formuláře kvůli vyřešení problému. Po rozkliknutí formuláře se do počítače obětí nainstaluje malware.

Šíření virů

Bezpečnostní experti v uplynulých týdnech zachytili nárůst detekcí viru Adwind. Jde o trojského koně, který koluje internetem od roku 2016. Z analýzy antivirové společnosti Eset vyplívá, že v poslední době je Adwind nasazován tak často, že se probojoval mezi tři nejrozšířenější viry na tuzemském internetu.
Podle bezpečnostních expertů Esetu vyvíjí Adwind útočníci na Blízkém východě. V jeho šíření mu pomáhá fakt, že jde o multiplatformní hrozbu. „Neútočí tedy jen na konkrétní operační systém, například Microsoft Windows, ale napadá i zařízení s Mac OS X,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Falešní exekutoři

Ve spamových zprávách falešní exekutoři vyzývají adresáty k zaplacení dluhu, který ve skutečnosti neexistuje. Soudní exekutoři tvrdí, že e-mailem exekuční příkazy nikdy neposílají. Začátkem listopadu zaznamenala Exekutorská komora ČR několik e-mailů, telefonátů a SMS zpráv,“ varovali zástupci komory.
SMS zprávy a e-maily často obsahují množství gramatických chyb a adresátům je vyhrožováno provedením exekuce, pokud neuhradí konkrétní částku na uvedené bankovní účty. Rozpoznat takový podvod v předvánočním shonu nemusí být pro celou řadu lidí vůbec jednoduché. Stává se, že lidé uváděnou dlužnou částku raději zaplatí.
Zpravidla se jedná o firmy, které vůbec neexistují, což se dá snadno ověřit v obchodním rejstříku on-line.
„Exekutorská komora ČR upozorňuje, že soudní exekutoři s účastníky řízení tímto způsobem nekomunikují, neboť postupují podle pravidel stanovených občanských soudním řádem,“ uzavřeli zástupci komory.
Lidé by neměli na takové výzvy reagovat a už vůbec ne platit nějaké peníze.

Podvodné SMS zprávy

V SMS zprávách, vás jejich autor vyzývá k nějaké reakci. Útočníci se snaží připravit lidi o peníze nebo získat citlivé osobní informace. Většinou se vydávají za zaměstnance společností. Zprávy jsou rozesílány pod hlavičkou různých společností a zpravidla tvrdí, že lidé mohou získat v soutěži výhru, nebo slevové kupony. Vyzívají ke kliknutí na odkaz v SMS zprávě, kde se lidé dozvědí o smyšlené soutěži více. Pokud na odkaz kliknou, ocitnou se na podvodné webové stránce informující o výhře v soutěži dané firmy. Poté jsou požádáni k uhrazení manipulačního poplatku 1 Kč. A právě díky této operaci podvodníci získají údaje o platební kartě, které mohou využít. Na podobné zprávy vůbec nereagujte a raději je hned vymažte.

Noví přátelé

Tato metoda se nejčastěji používá v sociálních sítích. Oznámení o novém kontaktu/příteli může například obsahovat odkaz na podvodný server, který se pokusí nainstalovat malware.

Reklama

Stálke častěji se uživatelé chytrých telefonů a tabletů s operačním systémem Android mohou setkat s reklamními viry. Útočníci je často vydávají za aplikace ke stahování či přehrávání videí. „Mezi nejčastější hrozbu pro telefony se systémem Android patřil v září tzv. adware. Možná jste se také setkali s nechvalně známým malwarem Hiddad. Reklamní malware z rodiny Hiddad je třetí měsíc za sebou nejvážnější kybernetickou hrozbou pro platformu Android. Tento malware zobrazuje uživateli infikovaného zařízení reklamu skrytým způsobem. To v praxi znamená, že uživatel nedokáže určit, která aplikace reklamy spouští. Hiddad se nejčastěji skrývá v aplikacích pro přehrávání a stahování videí.
Hrozbu pro majitele mobilních zařízení představuje také scareware FakeAV, kterému v září patřila třetí příčka. „V tomto případě vydávají podvodníci malware za antivirovou aplikaci. Ta po kontrole zařízení upozorní na přítomnost škodlivého kódu a za poplatek nabízí odstranění infekce. Upozornění má uživatele pouze vyděsit, zpravidla je zařízení zcela v pořádku,“ zdůraznil bezpečnostní expert.

Podvodná charita

Na konci roku tyto organizace rozesílají e-maily s žádostí o finanční příspěvek. Podvodníci to samozřejmě vědí a snaží se na větší ochotě lidí v období Vánoc přiživit. Rozesílají své vlastní e-maily a vytvářejí podvodné stránky, kde lze provést transakci. Tyto stránky bývají často profesionálně připravené a k nerozeznání od originálu. Neklikejte na odkazy v e-mailu, ale napište do adresního řádku prohlížeče adresu legitimního serveru ručně.

Falešný parfém

V době předvánočních nákupů by si lidé měli dávat větší pozor na padělky a napodobeniny.
Obal vypadá na první pohled stejně, většinou má však horší potisk nebo pozměněnou značku. Rozdíl je pak hlavně v kvalitě samotné kosmetiky. Jediné, co je na nich na první pohled podezřelé, je neuvěřitelná cena. Podvodníci navíc argumentují tím, že podle zákona nejde odstoupit od kupní smlouvy u hygienicky zabalených kosmetických výrobků. Parfém pod tuto výjimku nespadá. Při porušení obalu a vyzkoušení parfému nedochází k takové kontaminaci zboží, která by měla za následek úplné znehodnocení věci. Spotřebiteli tak zůstává právo na odstoupení od kupní smlouvy ve lhůtě 14 dní, dodává právnička. Prodávající se totiž dopustil podstatného porušení kupní smlouvy. A vy od ní můžete odstoupit.

Hodnocení Pozor na předvánoční podvody

Ohodnoťe náš článek Pozor na předvánoční podvody. Pomohl vám se v tematu zorientovat? Nabídl vám vhodné produkty ke koupi?

5 hvězdiček = nejlepší

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (No Ratings Yet)
Loading...

Podobné články k Pozor na předvánoční podvody

Další články s tématikou nákupního rádce:

86 %

návodů dohledáme v českém jazyce.
V ostatních případech vracíme peníze.


123 minut

je průměrná doba dohledání u varianty EXPRESS