Jaký multifunkční hrnec si vybrat

,
Jaký multifunkční hrnec si vybrat

Elektrické hrnce jsou velmi populární a pořizuje si je čím dál více hospodyněk. Vaří totiž naprosto samostatně. Elektrický hrnec zvládne nejen vařit, ale i ohřívat, smažit, opékat, rozmrazovat a funguje i jako rýžovar nebo jogurtovač. Díky své všestrannosti zvládne fungovat jako hrnec, pánev a trouba v jednom. Jaký ale vybrat? Poradíme vám, jak vybrat ten nejlepší.

Na trhu najdete celou řadu multifunkčních hrnců i speciální na pomalé vaření, pro pečlivou přípravu masa nebo zdravé kuchyně. Vaření při nízkých teplotách zachová v potravinách důležité živiny a minerály, které prospívají chuti i tělu. S multifunkčním hrncem ušetříte spousty času a hromadu špinavého nádobí. Vše zvládnete v jedné nádobě.

Na co se při výběru multifunkčního hrnce zaměřit?

Jaký typ elektrického hrnce potřebujete a jaké pokrmy v něm budete vařit?
Pokud budete vařit více pokrmů najednou, vybírejte hrnec, který má více nádob.
Pro chalupáře je skvělým řešením multifunkční hrnec, který vaří, peče i griluje.
Multifunkční hrnec vám může nahradit více spotřebičů a to díky řadě různých funkcí. Umožňuje klasické vaření i vaření v páře, pečení, grilování nebo fritování. Zastoupí rýžovar, remosku i zavařovací hrnec.
Pokud budete hrnec převážet, sledujte jeho hmotnost. Mohutnější multifunkční hrnce sice vynikají různými funkcemi, ale nejsou příliš skladné.
Preferujete širokou nabídku funkcí, nebo se specializujete na pomalé vaření? V dnešní době má řada elektrických hrnců pomalé vaření jako jeden z programů. Většinou se jedná o nadstandardní modely 10v1 a 12v1 za vyšší cenu. Obyčejný pomalý hrnec pořídíte i levněji, ale obvykle je určen jen pro jednu úlohu. Stejně tak můžete sáhnout po multifunkčním hrnci, který má desítku funkcí, ale při nízké teplotě v něm hovězí maso neupečete.

Klíčové parametry

Objem

Velikost elektrických hrnců se liší podle jejich účelu. Objem v litrech udává kolik potravin lze v hrnci najednou uvařit. Hrnec o objemu do 5 l vystačí pro 2 – 3 osoby. Objem 5-10 l je ideální pro čtyřčlennou rodinu. Velké hrnce o objemu 10 l a více jsou určené spíše pro restaurační zařízení, ale lze v nich vařit i doma.

Příkon

Příkon má vliv na rychlost vaření a udává, kolik elektrické energie spotřebuje hrnec za hodinu. Čím vyšší příkon, tím rychleji se spotřebič nahřeje. Pomalé hrnce zpravidla disponují příkonem okolo okolo 200 W. Multifunkční hrnec by měl mít příkon okolo 1000 – 1500 W.

Počet programů

Elektrický hrnec nabízí velké množství funkcí. Vaření, smažení, pečení, dušení, ohřívání, rýžovar, atd. Od počtu programů se odvíjí cena i velikost přístroje. Obyčejné pomalé hrnce mají přibližně 6 funkcí, klasické multifunkční hrnce s naprostým standardem mají 6- 16 programů. Exluzivní modely, které fungují i jako horkovzdušná fritéza nebo tlakový hrnec nabízí i 30 programů.

Typ ohřevu

Elektrické hrnce se rozlišuj i podle typu ohřevu. Hrnce se spodním typem ohřevu se hodí na smažení a dušení. Horní typ ohřevu je zase ideální pro pečení, zapékaní a grilování. V nabídce najdete také hrnce s kombinovaným typem ohřevu.

Hmotnost

Hmotnost se liší podle tvarování a velikosti modelu. Některé mají kruhový tvar, jiné elipsovitý či obdélníkový. Jednodušší pomalé hrnce váží obvykle méně než 4 kg. Hrnce s více funkcemi 4 – 10 kg. Celkovou hmotnost je dobré promyslet v případě, pokud se chystáte hrnec brát na cesty, třeba na chatu.

Materiál

Elektrické hrnce se skládají ze dvou částí a to vnějšího pláště a vnitřní nádoby. U vnějšího pláště, bývá nejčastěji v kombinaci z nerezu, plastu a také skla. Kovový plášť je odolnější. Vnitřní nádoba může být vyrobena z hliníku nebo z nerezové oceli. Hliníková nádoba je pokrytá nepřilnavou vrstvou. Nerezová ocel je opatřena teflonem. Je potřeba si dávat pozor, abyste nádobu nepoškrábali. Vnitřní nádoby mohou být také kameninové nebo porcelánové. Vnitřní nádoba je někdy v hrnci pevně zabudovaná, výhodnější však je, pokud je ji možné vytáhnout, budou se vám lépe mýt.

Délka přívodního kabelu

Elektrický hrnec potřebuje stabilní podložku a přívod elektrické energie. Proto si dobře promyslete, kam ho umístíte, změřte si vzdálenost k zásuvce, abyste nemuseli vytahovat prodlužovačku. Délka přívodní kabelu se pohybuje od 90 – 120 cm. Některé modely mají pro snadnější manipulaci odpojovací kabel.

Důležité funkce

Elektrický hrnec kromě vařících programů nabízí také některé doplňkové funkce.
Displej – nastavuje programy a funkce
Nastavení teploty a výkonu – klíčové pro pomalé vaření
Časovač – nastavení spuštění a vypnutí
Programy vaření – kromě standardních programů jsou i dispozici i funkce funkce rýžovaru nebo jogurtovače
Speciální vaření – pomalé, v páře, tlakové vření
Automatické míchání – hrnec se sám postará o pravidelné promísení obsahu
Automatické vypnutí – po dovření se hrnec sám vypne
Vyjímatelná nádoba – pro snadnější mytí
Bezpečnostní prvky – protiskluzové nožičky, uzamykání krytu, bezpečné snížení tlaku
Zabudované recepty – některé modely chytrých hrnců disponují stovkou připravených receptů

Příslušenství

Každý model se liší, ale bývá typické, že ke každému hrnci v balení dostanete i základní příslušenství: Koš na vaření v páře, odměrku a lžíci na rýži.

Top produkty

Ariete Vintage 2904/04

Klarstein Bankett Slow Cooker 6,5 litru

ECG MHT 1660 Pressione

Delimano Prime 2l

Concept CK 7070

Hodnocení Jaký multifunkční hrnec si vybrat

Ohodnoťe náš článek Jaký multifunkční hrnec si vybrat. Pomohl vám se v tematu zorientovat? Nabídl vám vhodné produkty ke koupi?

5 hvězdiček = nejlepší

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (No Ratings Yet)
Loading...

Podobné články k Jaký multifunkční hrnec si vybrat

Další články s tématikou nákupního rádce:

86 %

návodů dohledáme v českém jazyce.
V ostatních případech vracíme peníze.


123 minut

je průměrná doba dohledání u varianty EXPRESS